Bestellen kan t/m 8 september!

Hartige pannenkoek met rode bietjes

Een Oosters tintje aan dit oer-Hollandse gerecht. Laat je verrassen met deze hartige pannenkoek.

Benodigdheden

  • zestetrekker / fijne rasp
  • sinaasappelpers
  • bolzeefje
  • mandoline / dunschiller
  • 200 ml groentebouillon
  • 2 el broodkruim
  • handje cashewnoten of rijstcrackers
  • sojasaus
  • (kruiden)azijn
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Ingrediënten

  • 500 gr bieten
  • 200 gr bloem
  • 4 eieren
  • 1 kleine winterpeen
  • 1 prei (300 gr gesneden)
  • 1 kleine venkel / ½ venkel
  • 1 sinaasappel
  • 1 kleine rode ui

Instructies

Voorbereidingen

  1. Pof de bieten. Dit kun je eventueel ook al een dag van tevoren doen. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Was de bietjes grondig, leg ze in een ovenschaal en dek af met aluminiumfolie. Pof de bieten in 1,5-2 uur gaar. Laat ze afkoelen en pel de schil eraf. Snijd vervolgens in stukjes van +/- 2 cm. Mocht er nog bietenvocht zijn, dan bewaar je dit bij de bieten.
  3. Schil de winterpeen en snijd hiervan dunne plakjes met de mandoline. Heb je geen mandoline? Gebruik een mes of eventueel een dunschiller.
  4. Verwijder de uiteinden van de prei en het buitenste blad. Snijd de prei in lengte doormidden en spoel deze voorzichtig schoon onder de kraan. Je kunt het water er zo uitschudden. Snijd de prei vervolgens in fijne reepjes.
  5. Snijd de venkel in de lengte door en verwijder de topjes voor later. Schaaf hem nu in zo dun mogelijke plakjes met behulp van een mandoline, mes of dunschiller.
  6. Snipper de rode ui.

Instructies

  1. Zet een steelpannetje met 2 dl water op en breng het aan de kook.
  2. Was de sinaasappel grondig en haal reepjes zeste van de schil met een zestetrekker. Heb je deze niet? Gebruik dan een rasp (let erop dat je niet te veel druk uitoefent). Pers de rest van de sinaasappel uit.
  3. Doe de sinaasappelzeste in het pannetje met kokend water en tel tot 10. Giet vervolgens het water af door een bolzeef. Doe de zeste vervolgens bij het sinaasappelsap en laat het sap tot de helft indampen. 
  4. Om de dressing te maken, meng je de gesnipperde rode ui samen met 2 el sojasaus, 2 el sinaasappelsap, 1 el azijn en 5 el olijfolie. Breng op smaak met peper en zout en voeg dit bij de bietjes.
  5. Om het pannenkoekenbeslag te maken klop je eerst de eieren los. Meng vervolgens de bloem, groentebouillon en een snufje zout door de eieren. Voeg daarna de winterpeen en de prei toe.
  6. Verhit de pan van circa 20 cm op middelhoog vuur en voeg hier een lepel olie aan toe. In totaal bakken we twee pannenkoeken. Begin met de helft van het beslag en bak in ongeveer 3 minuten goudbruin. Draai de pannenkoek om en bak ook 3 minuten aan de andere zijde. Herhaal vervolgens de stappen voor de tweede pannenkoek. Houd ze ondertussen warm met aluminiumfolie.
  7. Voeg nu de venkel toe aan de bietensalade. Proef, breng waar nodig extra op smaak.
  8. Leg de pannenkoeken op borden en schep hierop de bietensalade. Strooi hierover wat gehakte cashewnoten of rijstcrackers en verdeel 5 zestes of wat rasp per bord.

Tip! Een (Chinese) mandoline kun je op veel plekken kopen, maar toko’s beschikken vaak over hele goede. Een super handig keuken hulpmiddel voor het snijden van groenten. Maar pas op, ze zijn vlijmscherp!

Wil je weten waar onze producten vandaan komen? Bekijk dan onze boeren pagina en ontdek alle producenten en producten!