Bestellen kan t/m 8 september!

Pompoen met beurre noisette

Pompoen uit de oven, lekkerder kan bijna niet! De feta en hazelnoot beurre noisette maken dit sjieke gerecht echt compleet.

Benodigdheden

  • garde
  • vergiet
  • schuimspaan / bolzeef
  • 1 citroen (rasp + sap van 1/2 citroen)
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Ingrediënten

  • ½ flespompoen*
  • ½ groene kool
  • 75 gr roomboter
  • 50 gr hazelnoten
  • 200 gr (buffel)feta

*Gebruik de andere helft van de flespompoen voor het maken van pompoensoep. Je vindt het recept op de website onder het kopje ‘extra’.

Instructies

Voorbereidingen

  1. Maak beurre noisette (gebrande boter) door de boter in een klein pannetje te smelten op middelhoog vuur. Roer regelmatig door met de garde en neem de bodem goed mee! Het vocht gaat verdampen (dat zie je aan de belletjes) en de eiwitten zullen bruin verkleuren (noisette). Als de boter verkleurd en eiwitten licht bruin zijn, kan je het vuur uitzetten. Blijf nu goed doorroeren en blus af met het sap van een 1/2 citroen. Eventueel kun je de saus nu in een andere kom doen. Let op: zet op tijd het vuur uit, want de boter is heet en zal anders doorkleuren en verbranden!

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 220 graden.
  2. Snijd de boven- en onderkant van de pompoen en verwijder de schil. Snijd de pompoen in lengte doormidden en verwijder met een lepel de zaden. Snijd vervolgens in stukken van ongeveer 4 centimeter. Doe de pompoen in een kom, besprenkel met olijfolie, bestrooi rijkelijk met zout en peper en meng het geheel goed door. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bak de pompoen hierop in 30 minuten gaar.
  3. Zet een kookpan op met ruim water en zout. Snijd de kern uit de kool en snijd deze vervolgens in grote stukken (+/- 5 x 5 cm). Bij stap 5 blancheren we de kool. Hiervoor moet het water eerst aan de kook gebracht worden.
  4. Gebruik een tweede rooster / bakplaat uit de oven voor het roosteren van de hazelnoten. Leg hierop een vel bakpapier en schuif ongeveer 2 minuten in de oven. Laat de hazelnoten vervolgens even afkoelen en hak ze grof. Voeg deze toe aan de beurre noisette. Roer door en maak op smaak met wat peper en zout.
  5. Zet een vergiet klaar in de gootsteen en houd een schuimspaan of kleine bolzeef bij de hand. Als het water goed kookt, gaan we de kool heel kort blancheren. Doe de helft van de kool in de pan en roer voorzichtig met de schuimspaan door. Na ongeveer 5 seconden haal je de kool met de schuimspaan of bolzeef uit het water en daarna in het vergiet. Nu de ander helft. Schud het vergiet een paar keer om, zodat het water goed van de kool lekt.
  6. Als de pompoen klaar is verdeel/meng je de groene kool met de pompoen.
  7. Maak nu de borden op door de groente te verdelen en hierover de hazelnoot beurre noisette te gieten. Brokkel de feta over de borden en maak het af door wat citroenschil (was de citroen vooraf grondig) over het gerecht te raspen.

Wil je weten waar onze producten vandaan komen? Bekijk dan onze boeren pagina en ontdek alle producenten en producten!