Bestellen kan t/m 8 september!

Andijvie stamppot met knolselderij

Een klassieke stamppot in een nieuw jasje. De heerlijke honing-mosterdsaus maakt dit gerecht helemaal af.

Benodigdheden

  • aluminumfolie
  • slacentrifuge
  • tijm of rozemarijn
  • 250 ml zonnebloemolie
  • 5 gr kerrie
  • groentebouillon
  • klontje roomboter
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Ingrediënten

  • 1 el grove mosterd
  • 1 el honing
  • 1/2 knolselderij (1 kleine)
  • 600 gr kruimige aardappelen
  • 500 gr andijvie

Instructies

Voorbereidingen

  1. Verwarm de oven op 180 graden.
  2. Snijd/schil de buitenkant van de knolselderij en verdeel de knol in tweeën.
  3. Pak 2 stukken aluminiumfolie en leg hierop de stukken knolselderij. Scheutje olie erover, wat zout en een takje tijm of rozemarijn. Vouw het folie vervolgens dicht en plaats in de oven. Afhankelijk van de dikte zal het ongeveer 45 minuten duren voor de knolselderij gaar is. Haal daarna de knol uit oven en laat deze in de folie afkoelen (deze stap kun je ook een dag eerder doen – bewaar de knolselderij tot gebruik in de koelkast).
  4. Voor het maken van de kerrieolie zet je een steelpan op het vuur en doe je hierin een scheut olie. Voeg de kerrie toe en roer deze door de olie. Verwarm het mengsel en blijf voortdurend roeren (myoteren genoemd). Je begint de heerlijke rijke geur van de kerrie te ruiken, maar pas op dat het mengsel niet verbrand. Voeg nu de rest van de 250 ml olie toe en verwarm deze tot 80 graden. Laat de olie afkoelen en bewaar deze bijvoorbeeld in een weckpot of oliefles.
  5. Snijd stukken knolselderij van 1,5 cm dik.
  6. Snijd de andijvie in fijne reepjes en was deze in koud water. Met een slacentrifuge droog je de andijvie weer.
  7. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken.

Instructies

  1. Kook de aardappelen in water met zout, in ongeveer 20 minuten gaar (bewaar straks een beetje kookvocht bij het afgieten.
  2. Terwijl de aardappels koken zet je een bakpan op het vuur en voeg je een scheut olie toe. Bak de knolselderij aan alle kanten mooi bruin en voeg een klontje boter toe. Dat verhoogt de smaak en structuur van de saus.
  3. Haal de stukken knolselderij uit de pan. Leg op een bord en zet opzij.
  4. Zet het vuur wat omlaag en voeg een lepel mosterd toe aan de pan. Roer deze door de achtergebleven olie en laat kort meebakken. Voeg nu de honing en 100 ml groentebouillon toe en breng aan de kook. Zorg dat het een mooi, glad geheel wordt.
  5. Voeg nu ook de knolselderij weer toe aan de saus en laat samen rustig pruttelen. Breng op smaak met peper en zout. Eventueel kun je wat meer bouillon toevoegen.
  6. Stamp de gare aardappelen fijn met een stamper. Maak een smeuïge puree door wat kerrieolie en eventueel kookvocht van de aardappels toe te voegen. Doe de andijvie erbij en meng met geheel met een spatel. Breng op smaak met zout en peper.
  7. Schep de stamppot op de borden, samen met de gebakken knolselderij en honing-mosterdsaus.

Wil je weten waar onze producten vandaan komen? Bekijk dan onze boeren pagina en ontdek alle producenten en producten!