Bestellen kan t/m 8 september!

Veluwse balletjes met aardappelpuree

Wie kent ze niet; de heerlijke Zweedse balletjes. Deze lokale variant is net even anders, maar zeker zo lekker!

Benodigdheden

  • 60 gr broodkruim of paneermeel
  • gemberpoeder
  • ½ el sojasaus
  • 1 el bloem
  • 200 ml bouillon
  • 125 ml melk
  • kerrie
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Ingrediënten

  • 1 pot cranberry chutney
  • 300 gram kalfsgehakt
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 100 ml room
  • 500 gr kruimige aardappelen
  • 2 el boter
  • 1 Chinese kool

Instructies

Voorbereidingen

  1. Maak de ui schoon en snipper deze fijn.
  2. Doe in een kom het gehak, de helft van de gesnipperde ui, het ei, broodkruim, 3 el melk, sojasaus,  peper, zout en snufje gemberpoeder toe. Meng het geheel met je handen en vorm kleine gehaktballetjes (+/- 20 stuks). Tip! Doe dit van tevoren (zo’n 2 uur) en zet ze in de koelkast. Bij het bakken vallen de balletjes dan minder snel uit elkaar.
  3. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een kookpan, vul de pan met water en voeg wat zout toe.
  4. Snijd de Chinese kool in de lengte doormidden en verwijder van één helft de buitenste bladeren. Haal de harde kern uit de kool en snijd vervolgens de bladeren in brede repen.

Instructies

  1. Breng een pan met aardappelen en een snuf zout aan de kook. Als de aardappelen na ongeveer 20 minuten gaar zijn, kun je ze afgieten. Laat ze vervolgens nog enkele minuten droogdampen in de pan.
  2. Zet een koekenpan op het vuur en voeg een scheut olie. Bak in 2 keer de gehaktballetjes mooi bruin en gaar (dit duurt ongeveer 5 minuten per keer). Schep de balletjes uit de pan en zet deze apart. Bewaar de pan nog even, want hier maken we straks de saus in (stap 4).
  3. Zet ondertussen een ruime pan op het vuur voor de Chinese kool. Doe hier een eetlepel boter bij en laat smelten. Daarna voeg je de ui en een theelepel kerrie toe. Even kort laten bakken en voeg dan de kool toe. Breng op smaak met peper en zout en schep goed om. Dek de pan af met een deksel en laat de kool garen. Roer regelmatig door, zodat het vocht uit de kool langzaam verdampt. Stoof de kool in ongeveer 10-12 minuten gaar.
  4. Smelt ondertussen in de pan van de gehaktballetjes een eetlepel boter. Voeg een lepel bloem toe en roer het geheel goed door elkaar. Laat dit enkele minuutjes pruttelen op laag vuur. Voeg stapsgewijs en al roerend de bouillon toe. Wanneer de bouillon goed is opgenomen kan de room erbij, dit zorgt ervoor dat de saus gaat binden. Breng op smaak met peper en zout en voeg daarna de gehaktballetjes weer toe.
  5. Verwarm in een steelpannetje 75 ml melk. (Let op! Niet laten koken)
  6. Stamp de gekookte aardappelen nu fijn met een pureestamper. Voeg de warme melk met een eetlepel boter toe en spatel deze door de aardappelpuree. Breng op smaak met peper en zout.
  7. Serveer de puree samen met de gestoofde kool, Veluwse balletjes en de cranberry chutney.

Tip! Met deze manier van stoven kun je eindeloos variëren. Gebruik gerust andere specerijen, kruiden, een paar lepels tomatensaus (recept op de website), of een rood pepertje voor wat pit. Wees creatief, zo smaakt de kool steeds weer anders!

Wil je weten waar onze producten vandaan komen? Bekijk dan onze boeren pagina en ontdek alle producenten en producten!