Bestellen kan t/m 8 september!

Wintergroenten met zoete uiensaus

Hartig en zoet op één bord. Wat ons betreft een gouden combinatie. Deze heerlijke wintergroenten gaan hand in hand met de zoete uiensaus!

Benodigdheden

  • 1 kruidnagel
  • 1 blad laurier
  • 1 el bloem
  • 1 el roomboter
  • 250 ml bouillon
  • 1 el (sherry) azijn
  • Worcestershire sauce
  • 1 handje rozijnen
  • 1 teen knoflook
  • aantal takjes tijm
  • ½ gerookte paprikapoeder
  • olijfolie
  • zout
  • peper

Ingrediënten

  • 300 gr zoete uien
  • 500 gr diverse kleuren winterpeen
  • 300 gr spruiten
  • 350 gr vastkokende aardappels

Instructies

Voorbereidingen

  1. Maak de spruiten schoon door het voetje eraf te snijden en de buitenste schil te verwijderen. Was de spruiten daarna nog even.
  2. Was de wortels grondig en maak droog met wat keukenpapier.
  3. Maak de uien schoon en snijd in dunne halve ringen.
  4. Schil de aardappels en verdeel in kleine, gelijke blokjes.

Instructies

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Leg de wortels op een met bakpapier beklede ovenplaat. Besprenkel met olijfolie, zout en peper. Voeg hierbij een grof gesneden teen knoflook en een paar takjes tijm aan toe. Meng goed door elkaar en bak in +/- 30 minuten gaar.
  3. Zet de aardappels in een pan met water en zout op en kook in +/- 8 minuten gaar. Giet hierna af en laat uitdampen.
  4. Kook de spruiten in gezouten water beetgaar (dit duurt ongeveer 6-8 minuten). Controleer met het puntje van een mes of vork of de spruiten gaar zijn. Giet ze daarna af.
  5. Zet een koekenpan op het vuur en laat hierin 1 el boter smelten. Wanneer de boter gaat bruisen voeg je de uien toe en bak je deze mooi bruin. Voeg 1 el bloem toe en meng deze goed door de uien. Laat even meebakken en voeg vervolgens, al roerend, de bouillon, azijn, Worcestershire sauce, rozijnen, kruidnagel en een blad laurier toe. Breng het geheel aan de kook en laat een paar minuutjes rustig koken zodat de uiensaus kan binden. Verwijder daarna de laurier en kruidnagel en breng op smaak met zout en (zwarte) peper.
  6. Gebruik een ruime bakpan of wok, verwarm deze en doe er een scheut olie in. Bak hierin gezamenlijk de aardappelstukjes en de spruiten tot ze goudbruin zijn. Voeg tot slot de paprikapoeder en wat zout toe.
  7. Schep de wortelen op de borden, met daarnaast de aardappel en spruiten. Schep (rijkelijk) de uiensaus over de wortel.

Tip! De uiensaus is geschikt voor meerdere groente- of vleesgerechten. Laat de rozijnen achterwege als je een minder zoete saus wilt.

Wil je weten waar onze producten vandaan komen? Bekijk dan onze boeren pagina en ontdek alle producenten en producten!